imperfect is PERFECT
Tips : Cara Menghilangkan Jerawat
Saturday, November 19, 2011 | 0 cute earthling |

haii blogger omeii ^^
hari ni meyo nak share tips yang sngt brguna kepada teenage mcm meyo 
yeyeye



ok
serious . . hehe


sini ada 9 tips menghilangkan jerawat yang meyo nk kongsi ^^


Mencuci Wajah 2 Kali Sehari

Mencuci wajah 2 kali sehari boleh membantu menghilangkan minyak di wajah kita. Kalau kita jarang cuci muka kn . . bacteria akan udah hidup dgn sesubur nya kt muka kita . . so cuci la muka sekurang2 nya 2 kali *bagi yg solat tu tak perlu risau la . . itu yg sebaik nya* hehe . . TAPI . . masa cuci muka tu jgn la pulak kasar sngt . . pilih la pencuci yg lembut soft bak sutera ^^ hehe . . pilih yg bersesuaian . .


Sesuaikan kosmetik dengan jenis kulit anda


Haaa . . yg ni penting . . kalau kulit korang ni jenis yg berminyak kan . . pilih la pencuci yg khas untuk kulit berminyak . . kalau tak sesuai dgn kulit korang ia akan menyebab kan jerawat tu sng mendatangi wajah mulus n comei anda tu . . so berhati-hati . .

Kalau boleh hindari kosmetik yang berminyak

Secara semulajadi kulit kita ni memproduksi minyak kan . . walaupun kulit kita ni kering sekalipun tetap jugak ada minyak . . kalau boleh kan . . emm . . bukan kalau boleh lagi . . hindari memakai kosmetik dengan berlebihan . . kerana minyak dan debu akan membuatkan jerawat senang bermukim di wajah anda . . tidakkkk . .

Keringkan wajah dengan tuala yang bersih setelah cuci muka or mandi

ini kerana bacteria suka tempat yang lembab dan hangat . . guna lah tuala yg bersih sentiasa ^^

Banyak kan minum air putih

hampir 70% kulit kita terdiri dari air =..= so dengan banyak kan minum air putih kulit akan sentiasa fit dan sihat . .

Gunakan pelembab kulit

pilih yang sesuai . . sekarang dh bnyak pelembab yang dibuat berdasar kan air . . jadi anda tak perlu risau lagi dgn pelembab yang berminyak tuu ^^ pelembab kulit bagus untuk kulit kering dan pecah2 *pecah2 mcm ape ntah*

Selalu pastikan kulit anda bersih sebelum tidur

sebelum tido cuci la muka anda ye adik2 kaka2 . . ini agar kulit muka kita boleh beregenerasi dengan baik ^^

Banyak makan sayur dan buah

yang ni tak perlu risau . . rata2 kita kan suka makan sayur dan buah ^^ sarapan berat kita boleh gantikan dengan buah . . sambil jaga muka kita boleh jaga badan sekali ^^

Tidur cukup dan teratur

haaa . . yg ni susah sikit ni . . ye la kan . . remaja sekarang ni mana ada awal tido *mcm aku* tu sebab jerawat tu muncul dan kata HAI kepada kita . . hehe . . tido dgn cukup dan ikod masa yg korang dh tetap kn laa . . kulit kita pun perlukan rehat jugak cik adik and akk ^^ masa tido kulit kita akan membuang segala racun2 yang berbahaya agar kita bagun nanti kulit kita akan segar . .



haaa . . itu la 9 tips yg boleh tolong korang2 *aku sekali laa*
amal kan la kalau nk kulit mcm kak SITI
hehe
adios amigos awesome blogger






Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post